rechts: Theo Legters – Manager Operations (T. Boer en Zn.)
links: Henk ter Avest (DGS Primary Meat Processing)

Bacteriën voorkomen op vlees bij de bron aanpakken

““Breng technologie, praktijk en techniek bij elkaar.” – Theo Legters

Theo Legters Manager Operations van T. Boer en Zn. is gepokt en gemazeld in de vleesindustrie en heeft een heldere kijk op hygiëne. Zijn motto: je moet het bij de bron aanpakken. T. Boer en Zn., onderdeel van de VanDrie Groep, heeft een wereldwijde afzetmarkt met hoge hygiëne en voedselveiligheidseisen. VanDrie wil aan de hoogste eisen voldoen en wil koploper zijn op dit gebied. Samen met Henk Ter Avest van DGS in Haaksbergen ontwikkelde Theo Legters de nieuwe Hygienic Slaughter Line (DGS-HSL) waarmee een nieuwe standaard wordt gezet.

T. Boer en Zn. is gestart in 1885 als familiebedrijf. Nu, meer dan een eeuw later, is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste kalverslachterijen ter wereld. Bovendien is het de enige kalverslachterij in Nederland met een koninklijke onderscheiding: ‘Hofleverancier’. Jaarlijks verwerken ongeveer 400 medewerkers meer dan 400.000 kalveren die afkomstig zijn uit de gecontroleerde, geïntegreerde keten van de VanDrie Group.

T. Boer en Zn. is onderdeel van de Nederlandse VanDrie Group, een bedrijf dat is gebouwd op de beste familietradities en deze nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Begin jaren 60 kocht Jan van Drie zijn eerste nuchtere kalf om te verwaarden. Nu vormt de VanDrie Group met meer dan 25 bedrijven de grootste kalfsvleesintegratie in de wereld, is wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees én de grootste kalvermelkpoederproducent.

Begeleid door Safety Guard, een uniek systeem van integrale ketenbeheersing, worden jaarlijks circa 1,5 miljoen kalveren geslacht. Meer dan 95% daarvan wordt over de hele wereld geëxporteerd. Zo voorziet de VanDrie Group in ± 28% van de Europese behoefte.

Ten aanzien van hygiëne alles op het hoogste niveau

Theo Legters kent als geen ander het belang van hygiënisch ontwerpen. In het bedrijf in Nieuwerkerk aan de IJssel gaat hij graag een stap verder dan de actuele eisen voorschrijven. De door Theo bij T. Boer en Zn. geïmplementeerde oplossingen worden door de keuringsinstanties van hygiëneprogramma’s vaak tot eis verheven. Je mag dan ook gerust zeggen dat Theo een trendsetter is op dit gebied.

“We leveren aan de hele wereld, aan landen met de hoogste hygiëne en voedselveiligheidseisen,” legt Theo Legters uit. “We willen méér doen dan eraan voldoen. Voedselveiligheid en houdbaarheid, dat kan je alleen op het allerhoogste niveau krijgen als je je goed verdiept in hygiëne en de risico’s op bacteriële besmettingen. Ga geen symptomen bestrijden, maar pak het bij de bron aan.” De manier van onthuiden, de luchtbehandeling, maar ook het type conveyor, alles heeft de aandacht van Theo. Hij heeft zich er jarenlang terdege in verdiept en weet dat alles op de juiste hygiënische wijze ontworpen moet zijn en toegepast moet worden, om een beheersbaar, voedselveilig proces te realiseren.

Conveyors, het peper-en-zoutstelletje van bacteriën

De conveyors hebben al jaren de aandacht van Theo: “Als je het niet goed doet, zijn de conveyors het peper-en-zoutstelletje van bacteriën. Het roesten van een galvanische ketting, vet dat wel foodgrade is maar vuil aantrekt en de slechte reinigbaarheid zijn me een doorn in het oog. In een samenwerking met Henk Ter Avest van DGS kwamen voedingsmiddelentechnologie, techniek en praktijkkennis samen. Dit heeft geleid tot een Een hygiënische RVS ketting naar de nieuwe norm.

Onze uitgangspunten waren een goed reinigbare ketting, bestand tegen zuren, zonder vet dat bacteriën aantrekt en een ketting die goed te onderhouden is.”

Hygienic Slaughter Line de nieuwe norm, ontwikkeld met Nederlandse partners

“De samenwerking heeft een nieuwe RVS-ketting opgeleverd zonder vet aan de buitzijde,” aldus Henk Ter Avest. “De ketting kan eenvoudig in lijn gereinigd worden, ook met zuren.” Theo vult aan: “Het betreft een duurzame ketting. Met goed onderhoud is de levensduur van de ketting oneindig. Met een reservestuk kan de ketting deel voor deel onderhouden worden tijdens normale uren onder goede omstandigheden. Kettingbreuk en daarmee ongeplande stilstand wordt door de duurzame ketting in combinatie met het onderhoudsconcept tot nul gereduceerd.
De oplossing sluit naadloos aan bij de bestaande gegalvaniseerd cardanische ketting. Zo kunnen we gefaseerd de bestaande conveyors ombouwen naar deze nieuwe standaard.”

Theo is tevreden over de samenwerking met DGS: “Met DGS en Henk wisten we kennis van techniek, jaren praktijkervaring en technologische kennis bij elkaar te brengen. DGS is een bedrijf dat wil innoveren en heel dicht bij ons als klant staat.”

De nieuwe DGS-HSL en RVS ketting worden opgenomen in het DGS-HSL® concept. ‘HSL’ staat voor Hygienic, Slaughter Line.

Manten kiest ook voor efficiënte Volume Batcher van DGS

Manten kiest ook voor efficiënte Volume Batcher van DGS

“De DGS Volume Batcher is een voorwaarde om kostenefficiënt bulk- of layerpacked producten voor de Aziatische markt te verpakken” – Heiner Manten, directeur Manten Heiner Manten: “Voor de bijproducten voor de Aziatische markt bouwde Manten in 2017 een vrieshuis. Voor...

Lees meer
Emsland Frischgeflügel palletiseert bevroren blokken

Emsland Frischgeflügel palletiseert bevroren blokken

“De ambitie van Emsland Frischgeflügel is de hoogste productkwaliteit leveren met de hoogste mate van efficiency.”Richard Wenneker, directeur productie Richard Wenneker: “Productkwaliteit en efficiency hebben continu onze aandacht. Niet alleen om kosten te besparen,...

Lees meer
Goldschmaus Gruppe verbeterde slachthuis met DGS

Goldschmaus Gruppe verbeterde slachthuis met DGS

“Goldschmaus is sterk toekomstgericht. We hebben veel geïnvesteerd in diervriendelijkheid, maar ook in efficiency, ergonomie en in een optimale verwaarding.” Dennis Burke, bedrijfsleider Dennis Burke: “In april 2019 zijn we opnieuw opgestart na een grote verbouwing...

Lees meer
Nieuwbouw DGS in Haaksbergen is gestart

Nieuwbouw DGS in Haaksbergen is gestart

NIEUWBOUW DGS HAAKSBERGEN IS GESTART Na vijf jaar is DGS uit het bestaande pand gegroeid. Om deze reden heeft DGS besloten om aan de overkant van de straat een nieuwe productielocatie met kantoren te bouwen. “Iets meer dan vijf jaar geleden zijn we in Haaksbergen...

Lees meer
Maak kennis met Rob Grolleman

Maak kennis met Rob Grolleman

MAAK KENNIS MET ROB GROLLEMAN Rob Grolleman en Dennis Grolleman weer samen binnen hetzelfde bedrijf. Rob Grolleman kan terugkijken op een loopbaan waarin hij veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van elektro, automatisering en processen binnen de...

Lees meer
T. Boer & zn: Nieuwe koelcellen

T. Boer & zn: Nieuwe koelcellen

Teunis Boer van T. Boer & zn “Ik wil het bedrijf future-proof maken, zodat ik het met een gerust hart kan overdragen aan de volgende generatie: Teunis Boer.”  Teunis Boer: “Door toenemende eisen ten aanzien van het traceren land van herkomst en de stal van...

Lees meer
Robotoplossingen voor optimale efficiency

Robotoplossingen voor optimale efficiency

Robotoplossingen voor OPTIMALE EFFICIENCY Voor de professionele vleesverwerkende industrie levert DGS systemen en lijnen. De productgroep Material Handling levert voor het invriezen van producten vul- en lossystemen. Het betreffen systemen voor plaatvriezers en...

Lees meer
MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

Mogen wij u voorstellen: Raymond van de Vorle "Een schat aan technische en projectmanagement ervaring" Raymond van de Vorle, sinds een half jaar manager projecten en engineering bij DGS, heeft een enorme ervaring opgedaan binnen diverse posities bij verschillende...

Lees meer
DGS
Bouwstraat 11
7483 PE Haaksbergen
Tel: +31 (0)85 7731833
Fax: +31 (0)85 7731834
Mail: info@dgs-ps.nl