rechts: Theo Legters – Manager Operations (T. Boer en Zn.)
links: Henk ter Avest (DGS Primary Meat Processing)

Bacteriën voorkomen op vlees bij de bron aanpakken

““Breng technologie, praktijk en techniek bij elkaar.” – Theo Legters

Theo Legters Manager Operations van T. Boer en Zn. is gepokt en gemazeld in de vleesindustrie en heeft een heldere kijk op hygiëne. Zijn motto: je moet het bij de bron aanpakken. T. Boer en Zn., onderdeel van de VanDrie Groep, heeft een wereldwijde afzetmarkt met hoge hygiëne en voedselveiligheidseisen. VanDrie wil aan de hoogste eisen voldoen en wil koploper zijn op dit gebied. Samen met Henk Ter Avest van DGS in Haaksbergen ontwikkelde Theo Legters de nieuwe Hygienic Slaughter Line (DGS-HSL) waarmee een nieuwe standaard wordt gezet.

T. Boer en Zn. is gestart in 1885 als familiebedrijf. Nu, meer dan een eeuw later, is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste kalverslachterijen ter wereld. Bovendien is het de enige kalverslachterij in Nederland met een koninklijke onderscheiding: ‘Hofleverancier’. Jaarlijks verwerken ongeveer 400 medewerkers meer dan 400.000 kalveren die afkomstig zijn uit de gecontroleerde, geïntegreerde keten van de VanDrie Group.

T. Boer en Zn. is onderdeel van de Nederlandse VanDrie Group, een bedrijf dat is gebouwd op de beste familietradities en deze nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Begin jaren 60 kocht Jan van Drie zijn eerste nuchtere kalf om te verwaarden. Nu vormt de VanDrie Group met meer dan 25 bedrijven de grootste kalfsvleesintegratie in de wereld, is wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees én de grootste kalvermelkpoederproducent.

Begeleid door Safety Guard, een uniek systeem van integrale ketenbeheersing, worden jaarlijks circa 1,5 miljoen kalveren geslacht. Meer dan 95% daarvan wordt over de hele wereld geëxporteerd. Zo voorziet de VanDrie Group in ± 28% van de Europese behoefte.

Ten aanzien van hygiëne alles op het hoogste niveau

Theo Legters kent als geen ander het belang van hygiënisch ontwerpen. In het bedrijf in Nieuwerkerk aan de IJssel gaat hij graag een stap verder dan de actuele eisen voorschrijven. De door Theo bij T. Boer en Zn. geïmplementeerde oplossingen worden door de keuringsinstanties van hygiëneprogramma’s vaak tot eis verheven. Je mag dan ook gerust zeggen dat Theo een trendsetter is op dit gebied.

“We leveren aan de hele wereld, aan landen met de hoogste hygiëne en voedselveiligheidseisen,” legt Theo Legters uit. “We willen méér doen dan eraan voldoen. Voedselveiligheid en houdbaarheid, dat kan je alleen op het allerhoogste niveau krijgen als je je goed verdiept in hygiëne en de risico’s op bacteriële besmettingen. Ga geen symptomen bestrijden, maar pak het bij de bron aan.” De manier van onthuiden, de luchtbehandeling, maar ook het type conveyor, alles heeft de aandacht van Theo. Hij heeft zich er jarenlang terdege in verdiept en weet dat alles op de juiste hygiënische wijze ontworpen moet zijn en toegepast moet worden, om een beheersbaar, voedselveilig proces te realiseren.

Conveyors, het peper-en-zoutstelletje van bacteriën

De conveyors hebben al jaren de aandacht van Theo: “Als je het niet goed doet, zijn de conveyors het peper-en-zoutstelletje van bacteriën. Het roesten van een galvanische ketting, vet dat wel foodgrade is maar vuil aantrekt en de slechte reinigbaarheid zijn me een doorn in het oog. In een samenwerking met Henk Ter Avest van DGS kwamen voedingsmiddelentechnologie, techniek en praktijkkennis samen. Dit heeft geleid tot een Een hygiënische RVS ketting naar de nieuwe norm.

Onze uitgangspunten waren een goed reinigbare ketting, bestand tegen zuren, zonder vet dat bacteriën aantrekt en een ketting die goed te onderhouden is.”

Hygienic Slaughter Line de nieuwe norm, ontwikkeld met Nederlandse partners

“De samenwerking heeft een nieuwe RVS-ketting opgeleverd zonder vet aan de buitzijde,” aldus Henk Ter Avest. “De ketting kan eenvoudig in lijn gereinigd worden, ook met zuren.” Theo vult aan: “Het betreft een duurzame ketting. Met goed onderhoud is de levensduur van de ketting oneindig. Met een reservestuk kan de ketting deel voor deel onderhouden worden tijdens normale uren onder goede omstandigheden. Kettingbreuk en daarmee ongeplande stilstand wordt door de duurzame ketting in combinatie met het onderhoudsconcept tot nul gereduceerd.
De oplossing sluit naadloos aan bij de bestaande gegalvaniseerd cardanische ketting. Zo kunnen we gefaseerd de bestaande conveyors ombouwen naar deze nieuwe standaard.”

Theo is tevreden over de samenwerking met DGS: “Met DGS en Henk wisten we kennis van techniek, jaren praktijkervaring en technologische kennis bij elkaar te brengen. DGS is een bedrijf dat wil innoveren en heel dicht bij ons als klant staat.”

De nieuwe DGS-HSL en RVS ketting worden opgenomen in het DGS-HSL® concept. ‘HSL’ staat voor Hygienic, Slaughter Line.

Robotoplossingen voor optimale efficiency

Robotoplossingen voor optimale efficiency

Service is een belangrijke tak van DGS, en de ontwikkelingen zijn ook meer en meer service verlening. Trends als de smart industrie, apparatuur gebruiken als een service, internet of things, zijn allemaal ontwikkelingen die de mogelijkheden op het gebied van service verruimen.

Doelstelling van het artikel is om de klanten te informeren, dat DGS veel doet op het gebied van service ofwel bekendheid geven, vertrouwen creëren en zo meer service verkopen.

Lees meer
MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

Service is een belangrijke tak van DGS, en de ontwikkelingen zijn ook meer en meer service verlening. Trends als de smart industrie, apparatuur gebruiken als een service, internet of things, zijn allemaal ontwikkelingen die de mogelijkheden op het gebied van service verruimen.

Doelstelling van het artikel is om de klanten te informeren, dat DGS veel doet op het gebied van service ofwel bekendheid geven, vertrouwen creëren en zo meer service verkopen.

Lees meer
Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden

Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden

Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden DGS heeft de verdovingskooi voor runderen en kalveren opnieuw uitgevonden. Deze nieuwe verdovingskooi is de meest diervriendelijke verdovingskooi. Naast diervriendelijkheid zijn de belangrijkste kenmerken:...

Lees meer
GOEDE SERVICE VINDEN WE ONTZETTEND BELANGRIJK BIJ DGS

GOEDE SERVICE VINDEN WE ONTZETTEND BELANGRIJK BIJ DGS

Service is een belangrijke tak van DGS, en de ontwikkelingen zijn ook meer en meer service verlening. Trends als de smart industrie, apparatuur gebruiken als een service, internet of things, zijn allemaal ontwikkelingen die de mogelijkheden op het gebied van service verruimen.

Doelstelling van het artikel is om de klanten te informeren, dat DGS veel doet op het gebied van service ofwel bekendheid geven, vertrouwen creëren en zo meer service verkopen.

Lees meer
Stefan Aerts Commercieel Directeur DGS

Stefan Aerts Commercieel Directeur DGS

Stefan Aerts Commercieel Directeur DGS  “De passie die het team van DGS heeft is echt fantastisch”: Stefan Aerts commercieel directeur Stefan Aerts is sinds kort Commercieel Directeur bij DGS. Samen met het management zet hij de lijnen uit en geeft hij hier mede...

Lees meer
Overhead transport systems van DGS bij familiebedrijf Beernink

Overhead transport systems van DGS bij familiebedrijf Beernink

Overhead transport systems van DGS bij familiebedrijf Beernink “We zijn flexibel, hebben weinig overhead en kunnen snel schakelen, net als DGS.” - Gerard Beernink Gerard Beernink: “Toen vader veehandelaar was, werkten mijn broer Jos en ik in een slagerij. In die tijd...

Lees meer
Gerrit Veneman aan het woord

Gerrit Veneman aan het woord

Gerrit Veneman aan het woord “Leveren wat we afgesproken hebben of meer”: Gerrit Veneman operationeel Manager Gerrit Veneman is sinds 1 maart j.l. operationeel Manager bij DGS. Toen zijn vader nog bij Stork werkte wist hij het al, ik wil de techniek in. Inmiddels...

Lees meer
Blokland Coldstores

Blokland Coldstores

Vierde generatie bij Blokland Cold Stores aan het woord “Met de oplossingen van DGS hebben we meer capaciteit, efficiëntie en flexibiliteit.” – Peter Blokland Peter is per 1 januari 2017 gestart bij Blokland Cold Stores als adjunct-directeur, en is de aangewezen...

Lees meer
Material Handling oplossing van DGS bij Polskamp

Material Handling oplossing van DGS bij Polskamp

Material Handling oplossing van DGS bij Polskamp “Techniek is mijn passie, eenvoudig houden de uitdaging.” - Steven van de Craats Technisch directeur Steven van de Craats, zoon van de oprichter Henk van de Craats, is het liefst bezig met techniek, met het verbeteren...

Lees meer
DGS
Bouwstraat 4
7483 PA Haaksbergen
Tel: +31 (0)85 7731833
Fax: +31 (0)85 7731834
Mail: info@dgs-ps.nl