“De ambitie van Emsland Frischgeflügel is de hoogste productkwaliteit leveren met de hoogste mate van efficiency.”
Richard Wenneker, directeur productie

Richard Wenneker: “Productkwaliteit en efficiency hebben continu onze aandacht. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook omdat het steeds moeilijker is om goed personeel te vinden, investeert Emsland Frischgeflügel in automatisering. De robot palletiseeroplossing van DGS verhoogt de capaciteit en efficiency en werkt daardoor kostenbesparend.

Blokkentafel

EMSLAND FRISCHGEFLÜGEL GMBH

Emsland Frischgeflügel is een kippenslachterij en uitbenerij en is onderdeel van de Rothkötter-groep. Naast de kippenslachterijen en uitsnijderijen Emsland Frischgeflügel en Celler Land FrischGeflügel omvat de groep drie mengvoederbedrijven in Meppen, Haren en Boizenburg evenals een broederij in Emsland. Bij de groep zijn 3500 medewerkers werkzaam. Per week worden 3,7 miljoen kippen geslacht en verwerkt. Kwaliteit, verantwoordelijkheid en efficiency zijn de leidende principes. Verantwoordelijkheid richting consumenten, medewerkers, leveranciers, klanten, dieren en het milieu is de basis van het dagelijks werk.

Richard Wenneker

Richard Wenneker is directeur productie van de twee kippenslachterijen en uitsnijderijen. De Nederlander begon zijn loopbaan binnen de Rothkötter-groep als stagiair in het mengvoederbedrijf in Meppen. In die tijd bezat de groep nog geen slachterijen, maar kocht wel grote partijen kippen van mesters op en verkocht die aan slachterijen. Handelsbelemmeringen eind jaren 90 vanwege mond-en-klauwzeer heeft de groep doen besluiten om de eerste kippenslachterij te bouwen. Richard Wenneker werd gevraagd om die bouw te realiseren en hij nam het aanbod met beide handen aan. In 2003 werd de eerste slachtlijn in gebruik genomen. Inmiddels zijn er drie slachtlijnen, verdeeld over twee locaties, waar vanaf het begin van het slachtproces binnen 4 uur de filetjes op een schaal liggen.

Emsland Frischgeflügel en DGS automatiseren

Emsland Frischgeflügel produceert ook MSM (mechanically separated meat), dat wordt ingevroren in verticale plaatvriezers. Voor een geautomatiseerde oplossing voor het palletiseren van de bevroren blokken kwam het projectteam van Frischgeflügel uit bij DGS. “De presentatie van DGS was overtuigend. Het was duidelijk dat ze verstand van zaken hebben, zowel van de industrie als van geautomatiseerde oplossingen met robots. En niet onbelangrijk: ze hadden al grote projecten gerealiseerd”, vertelt Richard.

Bevroren blokken palletiseren met robot

Tussenfolie aanbrengen door dezelfde robot

Blokken zagen

De oplossing

De bevroren MSM-blokken uit één verticale plaatvriezer (42 blokken van 800x600x75mm) worden in één keer met een bovenloopkraan op een blokkentafel gezet. De blokken worden één voor één neergelegd en daarna doorgezaagd, zodat er uit één blok twee blokken ontstaan van 400x600x75mm. Een robot pakt de blokken per twee op en legt de blokken op de automatisch aangevoerde pallet. Vervolgens legt de robot volautomatisch een tussenfolie tussen de lagen. De volle pallet wordt automatisch afgevoerd. De installatie palletiseert volautomatisch zes blokken per minuut, op euro- of industriepallets.


Samenwerking Frischgeflügel en DGS

“De installatie draait drie shifts en functioneert goed. Er komen geen handen meer aan het product, wat goed is qua hygiëne en het verbetert de productkwaliteit”, aldus Richard. Hij is heel tevreden over de kwaliteit van de installatie, die degelijk, robuust, hygiënisch en goed schoon te maken is.

Op de vraag wat Richard van de samenwerking met DGS vindt, antwoordt hij: “Het is heel fijn dat ze de industrie goed kennen. De mensen staan met beide benen op de grond, ze hebben geen poespas en spreken duidelijke taal.”

De ambitie van Frischgeflügel is zo efficiënt mogelijk producten maken met de hoogste kwaliteit. Emsland Frischgeflügel wil daarom automatisering zo ver mogelijk doorvoeren en blijft daarover in gesprek met DGS.

Manten kiest ook voor efficiënte Volume Batcher van DGS

Manten kiest ook voor efficiënte Volume Batcher van DGS

“De DGS Volume Batcher is een voorwaarde om kostenefficiënt bulk- of layerpacked producten voor de Aziatische markt te verpakken” – Heiner Manten, directeur Manten Heiner Manten: “Voor de bijproducten voor de Aziatische markt bouwde Manten in 2017 een vrieshuis. Voor...

Lees meer
Goldschmaus Gruppe verbeterde slachthuis met DGS

Goldschmaus Gruppe verbeterde slachthuis met DGS

“Goldschmaus is sterk toekomstgericht. We hebben veel geïnvesteerd in diervriendelijkheid, maar ook in efficiency, ergonomie en in een optimale verwaarding.” Dennis Burke, bedrijfsleider Dennis Burke: “In april 2019 zijn we opnieuw opgestart na een grote verbouwing...

Lees meer
Nieuwbouw DGS in Haaksbergen is gestart

Nieuwbouw DGS in Haaksbergen is gestart

NIEUWBOUW DGS HAAKSBERGEN IS GESTART Na vijf jaar is DGS uit het bestaande pand gegroeid. Om deze reden heeft DGS besloten om aan de overkant van de straat een nieuwe productielocatie met kantoren te bouwen. “Iets meer dan vijf jaar geleden zijn we in Haaksbergen...

Lees meer
Maak kennis met Rob Grolleman

Maak kennis met Rob Grolleman

MAAK KENNIS MET ROB GROLLEMAN Rob Grolleman en Dennis Grolleman weer samen binnen hetzelfde bedrijf. Rob Grolleman kan terugkijken op een loopbaan waarin hij veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van elektro, automatisering en processen binnen de...

Lees meer
T. Boer & zn: Nieuwe koelcellen

T. Boer & zn: Nieuwe koelcellen

Teunis Boer van T. Boer & zn “Ik wil het bedrijf future-proof maken, zodat ik het met een gerust hart kan overdragen aan de volgende generatie: Teunis Boer.”  Teunis Boer: “Door toenemende eisen ten aanzien van het traceren land van herkomst en de stal van...

Lees meer
Robotoplossingen voor optimale efficiency

Robotoplossingen voor optimale efficiency

Robotoplossingen voor OPTIMALE EFFICIENCY Voor de professionele vleesverwerkende industrie levert DGS systemen en lijnen. De productgroep Material Handling levert voor het invriezen van producten vul- en lossystemen. Het betreffen systemen voor plaatvriezers en...

Lees meer
MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

MOGEN WE U VOORSTELLEN: RAYMOND VAN DE VORLE

Mogen wij u voorstellen: Raymond van de Vorle "Een schat aan technische en projectmanagement ervaring" Raymond van de Vorle, sinds een half jaar manager projecten en engineering bij DGS, heeft een enorme ervaring opgedaan binnen diverse posities bij verschillende...

Lees meer
Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden

Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden

Diervriendelijkste verdovingskooi door DGS opnieuw uitgevonden DGS heeft de verdovingskooi voor runderen en kalveren opnieuw uitgevonden. Deze nieuwe verdovingskooi is de meest diervriendelijke verdovingskooi. Naast diervriendelijkheid zijn de belangrijkste kenmerken:...

Lees meer
DGS
Bouwstraat 11
7483 PE Haaksbergen
Tel: +31 (0)85 7731833
Fax: +31 (0)85 7731834
Mail: info@dgs-ps.nl